time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.00 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten. 
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Ontvlooien

We kennen ze allemaal. die vervelende kruipende, jeukende beestjes. We hebben het natuurlijk over vlooien! Hoe kom je er aan? Maar vooral hoe voorkom je vlooien? .

Wat zijn vlooien eigenlijk?

Vlooien zijn kleine, zwarte, kruipende insecten die ongeveer 1 tot 4 millimeter groot zijn. Het zijn bloedzuigende ectoparasieten, wat dus wil zeggen dat de vlo een gastheer (dus de hond of kat) nodig heeft om zich voort te planten en om te kunnen overleven. Een vrouwtjes vlo kan wel tot 50 eitjes per dag leggen na 2-4dagen komen er larven. De larven zijn na 3-4 weken volwassen en starten een nieuwe cyclus met eitjes leggen.

Hoe kom je er aan en wat doen ze?

Eigenlijk kunnen honden of katten overal vlooien oplopen. Een hond of kat raakt besmet met vlooien doordat het dier op een plek komt waar een verpopte larve klaar staat om uit te komen en een dier, te bespringen.

Dieren worden onrustig, krijgen jeuk en blijven continukrabben. Als we niets doen heeft dit vervelende gevolgen. Door het krabben ontstaan er kale plekken, wonden, raakt de huid geïrriteerd en ontstoken.

De behandeling tegen vlooien!

Nadat je hebt geconstateerd dat jouw huisdier besmet is met vlooien is het van noodzakelijk belang dat je de vlooien gaat bestrijden. Maar hoe kun je dit het beste doen? Allereerst is het van belang dat uw dier zo snel mogelijk vrij van vlooien is. Er zijn verschillende middelen die u kunt gebruiken. Informeer er nar bij onze paraveterinairen. Om er voor de zorgen dat uw dier vlo vrij blijft is het noodzakelijk om preventief uw dier te behandelen met een geschikt middel tegen vlooien. Daarnaast is het belangrijk om ook uw huis te behandelen. De eitjes die worden gelegd rollen immers van de vocht op de grond.

Waarom is het belangrijk om het hele jaar door te behandelen?

Juist in de koudere periode vinden vlooien het prettig om een fijne omgeving op te zoeken. In huis is het immers lekker warm. Daarnaast weten we ook dat de vlooien het hele jaar aanwezig zijn. Dus je moet je hond of kat ook in de koudere perioden blijven beschermen tegen vlooien. Want voorkomen is veel beter dan genezen!

De laatste berichten

20
dec

Tips rondom oud & nieuw voor uw huisdier

In september vertelden we over vuurwerkangst bij honden (en...

Bekijk alle informatie

Ontvlooien